Geen categorie

Afstandsbediening

Afstandsbediening (30-10-2012)

Mijn man is zeer handig. Zo weet hij van alles over de computer en hij zit er dan ook dag en nacht achter. Daarnaast is hij ook handig op het gebied van elektriciteit, het verbouwen van de zolder en het instellen van bijvoorbeeld de afstandsbediening van de televisie. Ik hoor vaak: ‘Je mag wel in je handen wrijven met zo’n man, mijn man…..’.

Nu mag ik inderdaad niet mopperen, maar soms is het wel zeer ingewikkeld om een man te hebben die altijd het nieuwste snufje van techniek wil aanschaffen. Vooral wanneer je zelf andere interesses hebt en gewoon wilt dat ‘het werkt’.

Neem nu de televisie, die moet het gewoon doen. Zeker in ons gezin waarbij de televisie echt noodzakelijk is om het beroemde spitsuur te kunnen ‘overleven’. Wààr zouden wij zijn zonder Piet Piraat en Kabouter Plop!

Laatst was Jacco weer eens vroeg wakker en wilde hij televisie kijken. Nadat Jaap hem herhaalde keren had gesommeerd weer te gaan slapen, waren we het helemaal zat. Chagrijnig en slaapdronken ging ik naar Jacco’s kamer om dan maar een filmpje van Piet Piraat aan te zetten. Ik pakte de afstandsbediening van de televisie en van de Mediastreamer waarop Jaap verschillende filmpjes had gezet. Terwijl ik beide afstandsbedieningen vast had, dacht ik met mijn duffe kop: ’ (…) hoe werkt dit ook al weer?’ Omdat ik mijn lenzen niet in had en mijn bril niet kon vinden, zat ik met mijn neus bijna ín de televisie. Met beide afstandsbedieningen in mijn handen probeerde ik Piet Piraat te zoeken:  ‘Welk knopje was het ook al weer:  Het kruisje..? Nee. Het vierkante blokje dan… hè, ook niet. Dan dit knopje met het pijltje naar links. O nee, nu gaat het (..)ding ook nog uit ook. ’ Tot overmaat van ramp riep Jacco steeds harder: ‘Mamma, schiet nou op, ik wil Piet Piraat zien!’ Chagrijnig riep ik: ‘Ja, ja, ik doe mijn best, maar mamma weet niet meer hoe het werkt!’ Ondertussen hoorde ik Jaap dwars door de muur snurken. Boos dacht ik: ‘Aan hem heb ik dus ook niets!’ ’Mamma, schiet op!’ Uiteindelijk, na veel gemopper en gepruts had ik het toch voor elkaar! Onder luid gezang van het Piet Piratenlied ging ik klaarwakker terug naar bed om nog lekker een uurtje te kunnen slapen…

 

Hoe komt het toch dat mijn leven zo ingewikkeld is geworden? Eigenlijk begon het allemaal zo’n 10 jaar geleden op de eerste verjaardag die Jaap en ik samen vierden. Toen had ik het al kunnen weten, maar ja… liefde maakt blind, ook voor de hoeveelheid afstandsbedieningen in huis.

Enthousiast maakte ik mijn verjaardagscadeautje open in de verwachting iets heel romantisch te zullen krijgen. Maar in plaats van een sieraad of een lekker geurtje was het een doosje. ‘Wat is dìt?’ vroeg ik enigszins teleurgesteld. ‘Een klik-aan, klik-uit’ systeem.’ zei Jaap enthousiast en hij griste het meteen uit mijn handen. ‘Met deze afstandsbediening kun je de televisie aan doen en tegelijk gaan ook de lampen aan, dat is heel handig.’

Onze buurman vond het ook handig, hij had namelijk ook zo’n afstandsbediening en regelmatig ging onze televisie zomaar aan of uit…

In de jaren die volgden kwamen er steeds meer afstandsbedieningen bij in ons huis: van de video, de dvd speler, een 5.1 geluid set, een mediaspeler,  de AppleTV en de iPhone waarmee je ook de Apple TV weer kunt bedienen. Wanneer ik dus een programma op de televisie wil zien, moet ik echt ruim van te voren beginnen…

Laatst zei Jaap heel enthousiast: ‘Weet je wat ik eigenlijk wil? Ik wil alles kunnen regelen via mijn iPhone!’ Ik keek zeer bedenkelijk en zei: ‘Lijkt mij zeer lastig. Stel je kijkt televisie en je wordt gebeld op je iPhone. Hoe wil je dan de televisie uit zetten?’

Begrijp ik eindelijk hoe ik met al die afstandsbedieningen om moet gaan, zegt Jaap: ‘O ja, Maaike, morgen wordt er een pakketje bezorgd met daarin een nieuwe afstandsbediening. Eén afstandsbediening waarmee je alle apparaten kunt besturen. Leek mij handig voor jou… ‘

 

 

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.