Geen categorie

Half vol (14-12-2012)

 

Laatst had ik een gesprek met mijn moeder. Plotseling zei ze: ‘Jij bent altijd zo positief en rustig. Jij ziet het glas altijd halfvol, dat vind ik knap. Ik zie juist een half leeg glas. Soms is mijn glas zelfs helemaal leeg.’ Ik weet niet meer wat ik geantwoord heb, maar ik weet nog wel wat ik dacht: ‘Je moest eens weten… Mijn glas heeft de afgelopen twee jaar diverse scheuren wegens extreme droogte opgelopen…’

Mijn blogs zijn meestal een combinatie van verdrietige dingen, het relativeren van de situatie met een vleugje humor er tussen geflanst. Deze manier van omgaan met de beperkingen die Jacco heeft, is voor mij een soort overlevingsstrategie. Zonder een stukje humor, zouden wij het als gezin niet vol kunnen houden om Jacco thuis te houden.

Ik zóu echter ook een blog kunnen schrijven over het feit dat ik stapeldol word van het gegil van Jacco. Hij kan zomaar oorverdovend hard gillen en is niet meer te stoppen. Het gegil is soms zo hard dat ik mijn trommelvliezen voel shaken in mijn hoofd. Ik ben zelfs bang dat wanneer dit zo doorgaat, ik serieuze gehoorproblemen oploop. Maar ja.. ik vind het helemaal niet leuk om hier een blog over te schrijven.

Ook zou ik een blog kunnen schrijven het toekomstperspectief van Jacco. Terwijl zijn vroegere vriendjes en klasgenootjes nu in groep 4 zitten, goed kunnen lezen, rekenen tot de 100 en bezig zijn om de tafels te leren, heeft Jacco nog geen getal besef boven de 5 en het lezen en schrijven interesseert hem niet, want hij onthoudt de letters en cijfers niet. De neuroloog zei laatst: ‘Voor sommige kinderen is het leren lezen en schrijven helemaal niet belangrijk.’ Deze woorden sloegen bij mij in als een bom. Er zijn dagen dat ik wanhopig op de rand van Jacco’s bed zit en denk: ‘Drie jaar geleden had ik nog een gezond kind. Nu heb ik een kind met zeer veel beperkingen en de oorzaak hiervan is (nog) niet bekend.’

Ook zou ik een blog kunnen schrijven over de sociale vaardigheden die Jacco niet heeft. Hij weet niet hoe hij samen met een ander moet spelen en gaat dit kind pesten. Daarbij komt dat hij totaal onvoorspelbaar is. Thuis vliegt de duplo of de houten treinrails regelmatig door de kamer met alle gevolgen van dien. Ook zijn schoenen worden vaak doelloos door de kamer geslingerd. Ik heb al herhaaldelijk een schoen keihard tegen mijn hoofd gehad…

Ik zou zelfs een série blogs kunnen schrijven over hoe onze maaltijden verlopen. Tja… Ik vind er niets aan om hier een blog over te schrijven.

De afgelopen twee jaar hebben zich al zoveel mensen zich met Jacco en met ons bezig gehouden, ook daar zou ik bladzijden van vol kunnen schrijven. Wat te bedenken van alle aanvragen voor hulpmiddelen en voor het PGB. Gelukkig loopt dit nu en kunnen wij goed uit de voeten met alle hulp die wij krijgen.

Ik heb een chronische angst voor zijn epileptische aanvallen gekregen. Hij heeft diverse soorten aanvallen en ze zijn allemaal even onvoorspelbaar! Maar ja, Jacco is een kind dat wil spelen, fietsen, rennen, trap lopen en noem maar op!

De epilepsie en beperkingen van Jacco treft niet alleen Jacco zelf, maar het geeft ook de nodige spanningen binnen ons huwelijk. Jaap en ik houden allebei zielsveel van hem en we hebben allebei het beste met hem voor. Alleen begrijpen wij elkaar soms niet altijd even goed.

Tenslotte zou ik mijn gebeden naar God in een blog kunnen beschrijven. Veel van wat ik geleerd heb over God heeft voor mij opeens een heel andere betekenis gekregen. Ik ben aan het worstelen met mijn geloof in een goede God die geneest, maar mijn kind (nog) niet. Het is wel een zeer waardevolle en leerzame worsteling, waarin ik blijf zoeken naar antwoorden op al mijn vragen.

Ik heb mezelf aangeleerd om naast al deze verdrietige en beangstigende zaken, juist de kleine humoristische dingen flink uit te vergroten. Dit houdt mij in evenwicht en maakt dat ik door mijn tranen heen, toch het glas half vol probeer te zien!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.