Geen categorie

Zoeken naar woorden (04-03-2012)

 Jacco en ik zitten samen aan tafel. Onder het genot van een kopje thee vraag ik wat hij gedaan heeft op school. ‘Heb je nog gegymd?’ ‘ Mmm,’ is zijn korte antwoord. Opeens zegt hij: ‘Mamma, Bart is mijn zusje hè?’ Even kijk ik hem vragend aan. ‘Je bedoelt zeker: ‘Bart is mijn vriend?’ waarop een bevestigend ‘Mmm.’ klinkt.

Naar aanleiding van dit voorval moest ik denken aan het gesprek dat Jaap en ik vorige week hadden op school. Het was een gesprek waarbij al zijn behandelaars aanwezig waren en we de werkwijze rondom Jacco bespraken.

Uit het gesprek kwam, naast Jacco’s onvoorspelbare gedrag, ook zijn taalontwikkeling ter sprake. De logopediste gaf aan dat Jacco grote problemen heeft op het gebied van woordvinding. Zo vertelde ze dat wanneer Jacco een plaatje van een giraffe ziet, hij bijvoorbeeld zegt dat het dat een olifant is. Wanneer ze dan de eerste lettergreep van giraffe zegt, weet hij wel dat het een giraffe is die op het plaatje staat. Ze gaf nog een voorbeeld: ‘Wanneer Jacco een plaatje van een puntenslijper ziet, noemt hij het een potlood. Hij is dus wel in het juiste woordveld aan het zoeken, maar pakt net het verkeerde woord.’

Dan haalt Jacco mij uit mijn gedachten, trekt aan mijn arm en zegt: ‘Waar heb jij pappa gelaten, mamma?’ Met een glimlach zeg ik: ‘Pappa is nog op zijn werk, mis je pappa zo?’ Met volle mond zegt hij: ’Pappa, is mijn grote vriend. Ik heb de liefste pappa.’ Plagend zeg ik: ‘Je bedoelt zeker: ’Mamma, is mijn grote vriend. Ik heb de liefste mamma.’ Even zie ik hem denken, maar dan zegt hij zeer beslist: ’Nee, nee. Pappa is mijn grote vriend, mamma!’

Helaas heeft hij nu geen woordvindingsprobleem…

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.