Geen categorie

Misplaatste grap (01-05-2013)

 

De televisie aan, bakje koffie bij de hand en laat de kroning van onze nieuwe koning maar beginnen, ik ben er klaar voor! Aan de ene kant vind ik het één groot poppenkastspel en absoluut niet meer van deze tijd. Aan de andere kant vind ik het toch ook wel wat hebben, de monarchie, ons koningshuis en dan nu de kroning van een nieuwe koning. Vol verbazing kijk ik naar al die mensen die zich op de Dam hebben verzameld om dit bijzondere moment in de geschiedenis van ons land ‘live’ bij te wonen. Wat een mensen en wat moet het een werk zijn geweest om dit grote feest te organiseren. En dan te bedenken hoe je veiligheid moet waarborgen van ons koningshuis, de (koninklijke) gasten van over de hele wereld en de duizenden enthousiaste toeschouwers op de Dam!  Er hoeft maar één gek tussen te zitten die een grapje uithaalt en de gevolgen zijn niet te overzien!

Ik moet opeens denken aan een misplaatste grap die vlak voor onze neus op de volle markt plaats vond. Ik schrok mij wild en was blij dat het een ‘grapje’ was, want het had ook anders kunnen aflopen!

Wij gaan vaak op zaterdagochtend naar de markt om een ‘gebakken vissie’ te  halen. De jongens zijn gek op gebakken kibbeling en zo langzamerhand weten ze haarfijn de weg naar de viskraam te vinden. Dit keer hadden wij echter geen trek in vis, maar in grillworst. Heerlijk in het zonnetje stonden wij ons te verlekkeren voor de worstenkraam en de jongens kregen een stukje worst om te proeven.

Opeens zag ik in mijn ooghoeken een nogal sjofel uitziende man een ‘pakketje’  neerleggen op de grond. Het was verpakt in cadeaupapier en er zaten aan beide kanten strikjes om. Hij legde het cadeautje heel onopvallend op de grond vlak naast de worstenkraam, keek vervolgens wat schuchter om zich heen en deed een paar stappen naar achteren om zich te verschuilen tussen de andere markt- bezoekers.

Ik was meteen op mijn hoede en dacht dat het om een kinderachtig spelletje zou gaan. Een spelletjes dat ik als kind met vriendinnetjes ook vaak deed. We bonden een heel dun draadje aan een portemonnee, legden deze midden op straat en verstopten ons in de bosjes. Wanneer er iemand aankwam en de portemonnee wilde oprapen, trokken we heel hard aan het touwtje. Ondertussen hadden we lol voor tien om het beduusde gezicht van de voorganger!

Maar wanneer een volwassen man zo’n grapje uithaalt, is het raar en verdacht. Al mijn zintuigen stonden dan ook op scherp. In mijn ooghoeken zag ik een aantal mensen voorbij lopen zonder ook maar enige aandacht aan het pakje te schenken. Maar al snel stond er een man stil. Hij pakte het cadeautje op en keek om zich heen op zoek naar degene van wie het zou kunnen zijn. Ik vond het zo’n ontzettend flauwe grap, dat ik mijn mond niet kon houden en zei: ‘Het is een grapje, hoor! Die man dáár heeft het pakje neergelegd in afwachting hoe mensen zouden reageren!’ Jaap hield zich tot dan toe op de vlakte, maar opeens stevende hij op deze nogal typische man af en sprak hem aan: ‘Hé, denk je dat dit een leuk grapje is! Hoe kun je zo stom zijn om dit hier zomaar neer te leggen!’ De man schrok zichtbaar, verweerde zich en zei met een onvaste stem: ‘Rustig maar, het is gewoon een grapje, niets bijzonders. Er zit enkel een blikje bier in dat pakje!’ Dit maakte Jaap nog bozer. ‘Ben jij gek of zo! Dit doe je toch niet, denk eens aan die aanslagen in Boston!’ Terwijl Jaap die man aan het uitkafferen was, hield ik de jongens op de worstenkraam gericht. Gelukkig hadden Jacco en Ruben niets in de gaten en zaten heerlijk te smikkelen van hun gekregen stukje worst.

Uiteindelijk koos de man het hazenpad met zijn ‘cadeautje’! Waarop Jaap hem nog verwensend na riep dat hij niet zulke idiote grapjes moest uithalen.

Vol adrenaline liepen we verder de markt af. Maar al snel hoorde ik Jaap nog zeggen: ‘Wanneer zoiets op Schiphol gebeurt, wordt Schiphol ontruimd en halen ze de explosieve opsporingsdienst erbij!! En stel je voor dat dit 30 april op de Dam gebeurt op de dag Willem Alexander koning wordt! Dan wordt de hele Dam ontruimd! Zulke grapjes moet je gewoon niet doen!’

Gelukkig is alles rustig verlopen op de kroningsdag van Willem Alexander!  De politie was heel alert en goed voorbereid op alle mogelijke gevaren. Ze namen geen enkel risico. Want stel nu dat er een nogal sjofel uitziende man een pakketje midden op de Dam had neergelegd in afwachting hoe mensen zouden reageren…

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.