Geen categorie

Mamma, wat hebben jullie gegeten? (28-07-2014)

‘Mamma, wanneer gaan we met de caravan op vakantie?’ Jacco kijkt mij vragend aan, terwijl ik druk bezig ben met de voorbereidingen voor onze zomervakantie. Zonder blikken of blozen antwoord ik:’ Dat weet ik nog niet, Jacco. Eerst ga jij nog op vakantie naar het logeerhuis.’ Hij vindt dit niet leuk en antwoordt verdrietig;’ Ik wil niet naar het logeerhuis, ik wil thuis blijven.’

Natuurlijk weet ik dat hij liever thuis wil blijven, dat is heel normaal. Maar ik weet ook dat hij het heel leuk heeft in het logeerhuis en dat ze daar goed voor hem zorgen. Daarom slik ik snel mijn emoties weg en ga met een gerust gevoel door met de voorbereiding van onze vakantie.

Met het logeerhuis hebben we afgesproken dat Jacco ons een keer in de week mag bellen. Vorig jaar mocht hij ons elke dag bellen. Maar op een gegeven moment kwamen wij er achter dat hij door het horen van onze stem erg last van heimwee kreeg. Tijdens het telefoongesprek vroeg hij ook steeds: ‘Mamma, wanneer kom je mij ophalen? Ik vind hier helemaal niets aan, mamma. Waarom heb je mij nou weer naar het logeerhuis gebracht, mamma.’ Hoe we ook probeerden hem met concrete vragen en grapjes uit deze vicieuze cirkel te krijgen, het lukte ons niet. Op een geven moment heeft Jaap zelfs met een andere telefoon het logeerhuis gebeld met de vraag of ze de telefoon van Jacco wilden overnemen. Tja, je moet toch wat! Ik kon het namelijk niet het niet over mijn hart verkrijgen om het gesprek in deze sfeer zelf te beëindigen!

Dus mag hij ons nu één keer in de week bellen en onder begeleiding. Ze hebben de ‘beldag’ met een pictogram aangegeven op het planbord. tijdens  Tijdens de herfstvakantie hebben we dit  voor het eerst geprobeerd en het werkt eigenlijk zeer goed voor iedereen. Dus hebben we dit voortgezet tijdens de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie.  Bijkomend ‘voordeel’ is dat hij geen benul van tijd heeft. Hij weet alleen dat iets kort of lang duurt, maar ook dat is relatief. Natuurlijk bellen wij vaker met het logeerhuis om te vragen hoe het gaat. Ik wil toch graag weten wat hij gedaan heeft en hoe hij het doet.

Nu zijn we op vakantie en vorige week heeft hij voor het eerst gebeld. Het was een heel leuk en gezellig gesprek, waarbij de medewerker van het logeerhuis heel duidelijk het gesprek stuurde en zo voorkwam dat Jacco in de negatieve sfeer terecht kwam.

Morgen belt hij weer. Ik zie er nu al naar uit om de onvermijdelijke vraag te horen:’ Mamma, wat hebben jullie gegeten?’

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.