Geen categorie

Mamma, wat betekent dat baby’tjes worden gedoopt? (20-12-2014)

 Afgelopen zondag werden er drie baby’s bij ons in de kerk gedoopt. Ik krijg altijd een brok in mijn keel wanneer ik die stralende ouders met hun pasgeboren baby bij het doopvont zie staan. Want juist op zo’n moment denk ik terug aan die drie keer dat Jaap en ik daar als trotse ouders stonden en beloofden onze kinderen een christelijke opvoeding te zullen geven.

Terwijl ik op het puntje van mijn stoel zit om maar niets te hoeven missen, kletst Jacco de oren van mijn hoofd. ‘Mamma, waarom worden deze baby’s nou gedoopt?’ Ach, ik word altijd zo moe van deze vragen. Ik weet namelijk uit ervaring dat hij toch niet luistert naar mijn antwoord. Bovendien kan hij dezelfde vraag zo’n 20 tot 30 keer achter elkaar stellen. Maar ik móet antwoord geven, anders gaat hij zeker maar door en door en door…

Dus antwoord ik: ’Omdat de pappa en mamma van deze baby’ s dat heel graag willen.’ Jacco denkt even na en stelt tot mijn verbazing een andere vraag: ‘Maar mamma, wat betekent dat baby’tjes worden gedoopt?’ Tja, wat moet ik daar nou op antwoorden! Ik kan een goed onderbouwd theologisch antwoord geven, maar daar begrijpt hij toch niets van. Na enig aarzelen antwoord ik: ‘Het betekent dat de Here God ook voor deze baby’s zal zorgen.’ Voordat Jacco ook maar een volgende vraag zou kunnen gaan stellen, zeg ik er snel achteraan: ‘Weet je nog dat Hanna ook water over haar hoofdje kreeg?’ Jacco knikt en snel ga ik verder: ‘Weet je nog dat jij toen wilde voelen of het water wel lekker warm was voor Hanna?’ Jacco knikt weer. Voordat wij er erg in hadden stak Jacco toen zijn hand in het water van het doopvont en zei tegen de dominee: ‘Mag ik ook?’ en zo kreeg Hanna dus nóg een plens water over haar hoofdje.

Dan haalt Jacco mij, met zijn oneindige vragen weer terug naar het hier en nu. ‘Maar wat betekent nou dopen, mamma?’ Zucht… Ik mompel nog iets, maar gelukkig redt het orgel mij uit dit spervuur van dezelfde vragen. Na het lied gaat Jacco met een tiener naar de kindernevendienst en geniet ik van de rust.

Nú gaan mijn gedachten terug naar negen jaar geleden, toen Jaap en ik als trotse ouders vooraan in de kerk stonden en Jacco lieten dopen. Wat deed Jacco het goed na zijn moeilijke start! Hij was namelijk zes weken te vroeg geboren en moest na 10 dagen al een hartoperatie ondergaan. Juist op de dag dat hij gedoopt werd, zag ik voor het eerst een glimlach op zijn gezicht! Mooier kan je het toch niet wensen!

Net als elke ouder gingen wij er gewoon van uit dat hij gezond zou blijven, ook al had die vanzelfsprekendheid wel een enorme deuk opgelopen door zijn moeilijke start. Maar toch zagen wij een stralende toekomst voor hem tegemoet, als iets normaals, een niet uitgesproken recht.

Na vier jaar en negen maanden veranderde die stralende toekomst echter in een diepe duisternis. Ook de hoop dat ‘het’ wel goed zal komen verdween langzaam maar zeker. De vanzelfsprekendheid van gezondheid is nu veranderd in een gevoel van bevoorrecht zijn.

Verdrietig denk ik: ‘Is dit het nu? Is dit nu het leven van mijn kind?’ Altijd die angst voor epileptische aanvallen, altijd de onzekerheid hoe zal Jacco zich gedragen, wat zal hij doen en hoe kan ik dat voorkomen? Altijd dat enorme verdriet waar ik steeds mee geconfronteerd word: mijn kind is anders, hij ontwikkelt zich niet en in de toekomst zal hij waarschijnlijk in een instelling gaan wonen. En dan is er ook nog steeds die terugkerende vraag naar het wáárom. Want de oorzaak van de epilepsie is niet bekend. Ik heb mij suf gebeden om genezing en Jaap en ik zijn stad en land afgereisd op zoek naar de beste artsen. Telkens kregen we weer hoop en daarna weer die teleurstelling van steeds terugkerende epileptische aanvallen.

Ik zie mezelf nog staan bij het doopvont, zo trots als een pauw op mijn kleine ventje. Opeens hoor ik in mijn gedachten Jacco vragen: ‘Mamma, wat betekent nou dopen?’ Waarop ik mezelf hoor antwoorden: ‘Dat betekent dat de Here God altijd voor jou zal zorgen!’

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.