Geen categorie

Epileptische helm (16-06-2015)

De helm van Jacco neemt een speciale plek in binnen ons gezin. De tien leukste, grappigste en ontroerendste uitspraken en gebeurtenissen rondom dit bijzondere hoofddeksel  heb ik op een rijtje gezet.

Hier volgt de enige echte top 10 van de meest grappige helmmomenten:

Nummer 10:

Een jongentje kijkt aandachtig naar Jacco’s helm, waarna hij tegen zijn moeder zegt: ‘Dat is een stoere helm, zo eentje wil ik ook wel.’

Nummer 9:

Opa ziet enkele kale plekken op Jacco’s blauwe helm. Hij zegt: ‘Ik heb in de schuur nog wat blauwe schoenpoets liggen, zal ik de helm even poetsen?’ Jacco knikt en even later staan opa en Jacco samen de helm te poetsen. Een bijzonder moment…

Nummer 8:

Het is warm. We zitten met ons vijven in de auto wanneer Jacco zijn helm af doet. Op dat moment vult de auto zich met een gigantische zweetlucht. In koor roepen Jaap en ik heel luid: ‘Jacco, doe alsjeblieft je helm weer op!’ (iemand een tip om de zweetlucht tegen te gaan?)

Nummer 7:

Op het epilepsieprotocol van de school van Jacco lees ik: ‘Jacco draagt een epileptische helm.’

Nummer 6:

Jacco is vroeg wakker en komt onze slaapkamer binnen lopen. Met een slaperige kop zie ik een heel lief jongetje met zijn helm verkeerd om op zijn hoofd. Hij vraagt: ‘Mamma, wil je mijn helm even vastmaken!’

Nummer 5:

Tijdens de gymles van school zit ik aan de kant en zie ik dat Jacco ondersteboven wordt gelopen en zijn hoofd pijn heeft gedaan. Hij begint te huilen. Terwijl ik hem troost, zegt een klasgenootje: ‘Moeder van Jacco, Jacco moet ook maar een helm hebben voor zijn oor!’

Nummer 4:

Wanneer ik Jacco van school ophaal, komt er een jongentje naar mij toe en zegt heel blij: ‘Moeder van Jacco, de helm helpt echt! Jacco is niet gevallen!’

Nummer 3:

Oma stoot haar hoofd en roept heel hard: ‘Au!’ Jacco bedenkt zich geen ogenblik, doet zijn helm af en geeft deze aan oma.

Nummer 2:

Wanneer ik Jacco ophaal van de zorgboerderij vraagt een jongen: ‘Waarom draagt uw zoon een helm?’ Ik antwoord zoals altijd: ’Omdat hij epilepsie heeft en kan vallen.’ Waarop de jongen met een lach zegt: ‘O, ik dacht dat u een over-beschermde moeder was!’

Nummer 1:

We zitten in de kerk op de balustrade. Jacco doet in een oogwenk zijn helm af, steekt vervolgens zijn arm omhoog en gooit met een enorme zwieper zijn helm over de balustrade naar beneden. Ik roep nog: ‘Nee, Jacco!’  Te laat… Gelukkig hoor ik geen: ‘Au!’ van beneden komen. Jaap gaat snel naar beneden, pakt de helm op en loopt vervolgens weer naar boven alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat er een epilepsiehelm door de kerk vliegt…

2 reacties

 • Klaus

  ich bin erwachsen, habe auch epilepsie und trage fast immer einen helm. der von jacco sieht sehr gut aus. darf ich fragen, wo man den bekommen kann? meine helme sind von atoform.

  • Maaike Bolt

   Hello Klaus,
   thank you for you reaction. The helmet Jacco is wearing on the picture is a bespoke helmet, made by Spronken Orthopedic (https://www.spronken.com). They made the helmet completely by themselves, starting with creating a gypsum impression of the head. From this they make the interior and protection layer of the helmet. After a test fit, this interior will be covered by natural leather. If treated well, the helmet last for more than 1,5 till 2 years.
   I hope this information will answering your question.

   kind regards, Maaike.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.