Geen categorie

De 18-plus-prik

 ‘Maaike, weet jij dat het vaccineren vanaf 18 jaar is en dat Jacco dus niet gevaccineerd wordt?’ Ik ben aan het koken en het duurt even voordat deze schokkende mededeling bij mij landt. Het vaccin is namelijk alleen getest bij mensen die 18 jaar en ouder zijn en niet bij kinderen. Kinderen jonger dan 18 jaar worden dus niet gevaccineerd! Het overbekende vaccinatie schema staat inmiddels op mijn netvlies gebrand, alleen nu vult het getal 18 het hele plaatje. Het voelt als een knock-out….

De leeftijdsgrens van 18 jaar is nooit specifiek onder de aandacht gebracht en dat heeft mijn blik vertroebeld. Ze hebben het altijd over de meest kwetsbaren in de samenleving; ouderen en mensen die in een instelling wonen. Jacco is niet oud, maar woont wel in een instelling. Dus heb ik Jacco in de groep ‘meest-kwetsbare-mensen-in-een-instelling-die-als-één-van -de-eerste-gevaccineerd-zouden-worden’ geplaatst. Logisch toch?

Ik voel mij ineens heel dom! Ik weet best dat kinderen niet gevaccineerd worden. Ruben en Hanna worden immers ook niet gevaccineerd. Het venijn zit hem in het verschil ‘kwetsbaar mens’ (van boven de 18) en ‘kwetsbaar kind’ dat onbewust ontstaan is. Jacco is een mens én kwetsbaar. Dat maakt mijn redenering dat hij als één van de eerste gevaccineerd zal worden heel legitiem. Vanuit zijn woning zijn wij hier ook niet op gewezen, terwijl we het vaak over het vaccineren gehad hebben. Ik heb zelfs vorige week nog met de kinderneuroloog over het vaccineren gesproken! Misschien hebben zij, net als ik, Jacco als kwetsbaar mens gezien en niet als kwetsbaar kind.

Ik besluit mijn zorgen te delen met Jacco’s persoonlijk begeleider. Ze begrijpt het en belooft het na te vragen. En inderdaad, Jacco komt niet in aanmerking voor een vaccinatie. Hij is een kwetsbaar kind en valt dus niet onder de groep kwetsbare mensen. Zeer verwarrend! Het argument is dat kinderen minder risico lopen om corona te krijgen en als ze het krijgen worden ze er minder ziek van. Daarom is het vaccin ook niet getest op kinderen. Dat klinkt aannemelijk. Maar nu komen de deskundigen daar weer van terug, aangezien de besmettingen in het voortgezet onderwijs hoog zijn. Scholieren moeten naast het dragen van een mondkapje nu ook anderhalve meter afstand van elkaar houden. Dit maakt het voor mij nog verwarrender…

Om de verwarring compleet te maken, zegt Hugo de Jonge tijdens de persconferentie: ‘Als alles meezit, dan moet het lukken om de meest kwetsbare mensen en de mensen die voor hen zorgen, voor het begin van de lente beschermd te hebben.‘ Als je het letterlijk leest, dan zou dat betekenen dat Jaap en ik ook voor de lente gevaccineerd zouden kunnen zijn en dat onze PGB ‘er ook onder die groep mensen zou vallen. Ook al woont Jacco in een instelling, wij zorgen tenslotte in de weekenden als hij thuis is ook voor hem!

Ik doe mijn best om er iets van te begrijpen, maar de moed zakt mij zo langzamerhand in de schoenen. Jacco wordt dus niet gevaccineerd en wij moeten netjes op onze beurt wachten tot pakweg de zomervakantie of nog langer. Ondertussen moeten wij wel ons netjes aan de regels houden. Het blijft dus oppassen geblazen en in de gaten houden waar we naar toe gaan en met wie we contact hebben. Nu valt dat laatste misschien nog wel mee omdat onze wereld de afgelopen weken steeds kleiner is geworden. Ik zie en spreek de hele week misschien vijf mensen buiten mijn gezin om en soms nog minder! Maar dan nog…

Om niet te vereenzamen ga ik elke dag een half uur lopen! En met mijn ‘stokken’ heb ik best de vaart erin! Zo kom ik toch nog mensen tegen, krijg ik een frisse neus en het is nog goed tegen de coronakilo’s ook!

En nou maar hopen dat het vaccinatiebeleid er ook de vaart in zal hebben!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.