Geen categorie

Het jaar van de kriebel in je neus en een gat in je arm

2021 was weer een veelbewogen jaar dat helaas weer volop in het teken stond van corona. Het eindigde met een soort déja vu; weer een harde lockdown vlak voor kerst, de scholen dicht en de kinderen weer thuis…

Met zo’n 17 miljoen virologen in ons land en evenveel mensen die van alles vinden over de politiek en de aanpak van de coronacrisis, houd ik dit jaaroverzicht maar heel dicht bij ons gezin. Mijn mening voegt er niet zo heel veel meer aan toe, hoewel ik mij heel veel zorgen maak over alles wat ik om mij heen zie gebeuren..  

2021 Het jaar van de zelftest. De eerste kwam bij ons op naam van Ruben te staan. Omdat hij het best spannend vond om het stokje bij zichzelf in de neus te steken, nam Jaap de test bij hem af. Met een snotterige Ruben in zijn kielzog maakte Jaap het doosje open en las zorgvuldig de beschrijving.  Toen al het ‘gereedschap’ klaar stond, deed Ruben gehoorzaam zijn hoofd naar achteren en stopte Jaap het stokje in zijn neus, draaide het drie keer en toen kreeg hij me toch een niesbui rècht in Jaap’s gezicht!  

Hatsjoe!

Hij nieste Jaap helemaal onder. Uhum… Tip voor de volgende keer; houd altijd een zakdoek binnen handbereik! Tussen de enorme niesbuien door maakte Jaap heldhaftig het klusje af. Als de test positief zou zijn, zou Jaap geheid ook de klos zijn… Gelukkig was het negatief en kon Ruben gewoon naar school.

Bij Jacco hebben we lang gewacht met het afnemen van de zelftest. Hij begrijpt er namelijk niets van en het voelt nou eenmaal heel vervelend. Maar ja… ook hij moest er aan geloven. Omdat Jacco vooral gefocust is op mannen, was ook Jaap weer de klos.  Hij besloot eerst de test bij zichzelf te doen, zodat Jacco zou zien dat het heel normaal is om een stokje in je neus te steken. Het kriebelt alleen een beetje. Jacco vond het super interessant en gelukkig mocht Jaap ook in zijn neus ‘kriebelen’.  Hij vond het echter zo ‘leuk’ dat hij maar bleef praten over het gekriebel in zijn neus.  Samen gingen we het hele rijtje mannen langs die ook een kriebel in hun neus gehad hadden.  ‘Ja, Ruben ook. Opa Klaas ook. Opa Tjeerd ook…

2021 Het jaar van de vaccinatie. Jaap en ik waren al vrij snel aan de beurt vanwege onze zorg voor Jacco. Ik vond het heel spannend, maar heb er eigenlijk geen last van gehad. Jacco moest echter nog lang wachten op zijn prik, want alleen 18 plussers mochten toen nog geprikt worden. Toen de leeftijd naar beneden werd bijgesteld, moesten we nog ruim drie maanden wachten voordat de prik eindelijk ook bij hem gezet kon worden. Na afloop zei hij trots: ‘Mamma, ik heb een gat in mijn arm gekregen!’

2021 Het jaar van de uitgestelde zorg. Zal Jaap nog geopereerd worden aan zijn galblaas? In december vorig jaar kreeg hij ineens last van een ontstoken galblaas. Dit was zo erg dat hij een week in het ziekenhuis lag. De ontsteking is welleswaar met antibiotica verholpen, maar de galblaas moet er wel uit. De operatie stond voor maart dit jaar gepland…

2021 Het jaar van afscheid van de basisschool. Ruben heeft de basisschoolperiode  afgesloten met een spetterende musical. Jaap maakte er met zijn lichtset een flitsende show van. Hij heeft er ook voor gezorgd dat via livestream bekeken kon worden en dat het opgenomen werd op video. Wat een leuke herinnering aan acht jaar basisschool!

2021 Het jaar van vakantie in eigen land. We hebben,net als vorig jaar, weer hele andere stukken van ons mooie landje ontdekt! Vakantie in eigenland is eigenlijk niet eens zo gek! Het scheelt het een stuk reisstress met twee kinderen op de achterbank die constant het laatste woord willen hebben…! We hebben weer veel gewandeld en verschillende steden bezocht waaronder Delft en Brielle. Dus onze vaderlandse geschiedenis is weer op peil!

2021 Het jaar van de nieuwe periode voor Ruben: Het voortgezet onderwijs. De zes weken zomervakantie konden hem niet snel genoeg voorbij gaan! Super enthousiast begon hij aan deze nieuwe fase van ‘brugpieper’ zijn. Heel leuk om te zien. Maar de verschillende lestijden en het uitvallen van lessen was en is nog steeds erg wennen. Zo is hij thuis en dan weer een halve ochtend vrij.

In de herfstvakantie is Ruben geopereerd aan de groeischijven van zijn beide voeten. Hij zou maat 51 krijgen als we niets zouden doen. Nu blijft het bij maat 48. Zes weken lang mocht hij niet of nauwelijks lopen en was rolstoel gebonden. We hadden het er maar druk mee; te pas en te onpas moesten we hem naar school brengen en weer ophalen. Dit kwam doordat zijn rooster dagelijks kon veranderen door ziekte van leerkrachten en/of verplichte quarantaine. Maar we hebben het gered en hij mag gelukkig sinds een week weer fietsen!

Op de valreep van 2021 hadden we het eerste gesprek over de toekomst van Jacco wanneer hij 18 wordt. Na zijn ‘schoolcarrière’ zal hij naar de dagbesteding gaan, iets dat we al een hele tijd weten. Er zijn echter verschillende organisaties die dagbesteding aanbieden. Om te kijken welke vorm het beste bij hem zal passen, zal hij vanaf volgend jaar twee dagen in de week ‘stage lopen’.  Na een paar maanden kijken we samen met zijn begeleiders en leerkrachten of deze vorm goed past bij wat Jacco nodig heeft.  Is dat toch niet zo, dan is er nog genoeg tijd om verder te kijken. Hij mag gelukkig nog anderhalf jaar nog school.

En nu we het toch over 2022 hebben; hopelijk krijgen we geen gekriebel meer in ons neus en wordt onze arm geen gatenkaas! En wie weet wordt Jaap dan eindelijk opgeroepen voor de operatie aan zijn galblaas… En ook Ruben zal weer worden geopereerd. Dit keer aan de groeischijven in zijn benen, zodat hij nèt onder de twee meter blijft!

En dan heb ik nog een nieuwtje: per 1 januari heb ik een baan in het onderwijs en wel  bij de kleuters! De afgelopen drie jaar heb ik veel invalwerk mogen doen en vond dat heel fijn! Het is ontzettend dankbaar werk, maar ik vind het toch veel leuker om een eigen klas te hebben.

Nu maar hopen dat de scholen na de kerstvakantie weer open gaan!

Iedereen een heel gelukkig en gezegend 2022 gewenst!

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.