Geen categorie

De oefen-ouder

Wat een leuk gesprek heb ik net gehad en wat waren ze geïnteresseerd in mij en in mijn gezin! Met een glimlach op mijn gezicht loop ik van de hogeschool terug naar mijn auto.

Een aantal jaar geleden heb ik mij opgegeven als ‘oefen-ouder’ voor een lessenserie ‘vraag, analyse, plan’  van de opleiding Social Work. Ieder jaar word ik ‘opgeroepen’ om als ervaringsdeskundige ouder proefkonijn te zijn voor eerstejaars studenten. Deze studenten moeten tijdens zo’n les oefenen in het stellen van oudergerichte vragen om zo samen met ouders een plan te maken om met hun opvoedkundig probleem om te kunnen gaan. En hoe kan je dit soort gesprekken beter leren door echte ‘oefen-ouders’ in te schakelen! Graag draag ik hier een steentje aan bij!

Net als bij een ‘echt oudergesprek’ was ik best zenuwachtig. Hoe zal het gaan? Wie zit er tegenover mij?  Wat zeg ik wel en wat niet? De epilepsie van Jacco drukt namelijk een flinke stempel op ons gezin, maar ik wil het niet alleen over hem hebben. Ruben en Hanna zijn immers net zo belangrijk.

Toen ik het lokaal binnenstapte keken er zo’n 15 gezichten mij zenuwachtig en verlegen aan.  Een heel vriendelijke en gastvrije docent heette mij welkom en wees mij een stoel aan. Mooi! Ik ben dus niet de enige die zenuwachtig is. Om het ijs te breken zei ik maar dat ik het ook best spannend vind.

De docent legde de werkwijze nog een keer uit. Telkens zullen twee studenten het gesprek met mij aangaan, de overige observeren en maken aantekeningen waarna ze Tops en één Tip mogen geven. Tenslotte mag ik feedback geven over hoe ik het gesprek heb ervaren. Duidelijk.

Als vrij snel ging het gesprek over Jacco en de impact dat zijn epilepsie op hem en op ons gezin heeft. Het viel me opnieuw op wat een goede vragen deze aankomend professionals stellen! Petje af, want ze zitten immers nog maar een paar weken op school!

Eén van de vragen was: ‘Waar haalt u uw kracht vandaan?’ Een heel goede vraag, waar ik even over na moest denken. Enigszins neutraal gaf ik antwoord. Wij werden elf jaar geleden plotseling geconfronteerd met epilepsie in ons gezin… Wat kun je op zo’n moment anders doen dan gewoon doorgaan…? Ondertussen waren we natuurlijk aan het zoeken naar mogelijkheden, oplossingen, nieuwe medicijnen, hopen op een wonder en moesten wij ons steeds aanpassen aan de situatie. Mijn geloof in God speelt hierbij ook een heel grote rol, Hij geeft ons de kracht om door te gaan.

Maar eenmaal thuis gekomen, bleef de vraag van deze student mij bezig houden. ‘Waar haal ik mijn kracht vandaan om met ziekte in ons gezin om te gaan?’ Ik moest ineens terugdenken aan wat een docent van de PABO zo’n twintig jaar geleden vertelde. Hij was linkshandig, maar dat mocht vroeger niet. Op de basisschool moest hij verplicht rechts leren schrijven en dat vond hij heel moeilijk. Toen heeft hij door oefenen, oefenen en nog eens oefenen van zijn zwakke kant, zijn sterke kant gemaakt! Met als resultaat; een heel net rechtshandig handschrift!  Dit vond ik zo knap en ook zo bijzonder, dat het mij altijd bij is gebleven! Van iets dat je heel moeilijk vindt, juist je sterke kant maken. Deze opmerking, samen met mijn geloof dat God voor ons zorgt én mijn zoektocht naar mogelijkheden, geeft ons nog steeds kracht om door te gaan! Als ik de studenten weer spreek, zal ik hen dit toch nog zeggen en hen bedanken voor deze goede vraag!

Het is deze maand Epilepsy Awaranes Month. De hele maand november wordt er, voornamelijk op social media, extra aandacht besteed aan epilepsie. Hoe mooi is het om juist in deze maand aan vijftien aankomend professionals te mogen vertellen over de enorme impact van epilepsie in gezinnen. Het zou namelijk best eens kunnen zijn, dat zij later met kinderen zoals mijn Jacco gaan werken! En dus ook met ouders, zoals Jaap en ik, gesprekken voeren!

Ik ben benieuwd met welke vragen ze de volgende keer komen!

Eén reactie

  • Gerda

    Wat een geweldige blog weer Maaike! En zo mooi te lezen hoe leeen werkt. Dagelijks leren we van elkaar als je er maar voor open staat. En dat doe jij👍👍

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.