Geen categorie

Hanna zegt… (30-01-2013)

‘Mamma, Hanna zegt: ‘Ik wil bij Ruben op schoot!’ Ruben loopt enthousiast op mij af. ‘Zo, zegt Hanna dat?’ ‘Jaha.’ zegt Ruben met een zeer eigenwijs snoetje. ‘Nou, dan moet Hanna maar even bij jou op schoot.’ Ik pak Hanna op en zet haar bij Ruben op de schoot. Zo trots als een pauw zit ‘de grote broer’ op de bank, houdt zijn kleine zusje stevig vast en geeft haar allemaal kusjes.  Dan begint Hanna te huilen. Zachtjes hoor ik hem zeggen: ‘Stil maar Hanna.’ Hanna vindt er echter helemaal niks aan en zet het op een brullen. ‘Mamma, Hanna zegt: ‘Ik wil niet meer op Rubens schoot. ’ Wil je haar even pakken?’ Snel neem ik Hanna van Ruben over. ‘Wel knap van jou dat jij weet wat Hanna zegt!’ ‘Mmm’, antwoord Ruben trots.

Dan komt Jacco uit school. Hij ziet dat Hanna huilt, loopt naar de keuken en pakt haar speentje. Deze wordt vervolgens een beetje hardhandig in Hanna’s mondje gestopt, waardoor zij het nog meer op een krijsen zet. Geduldig pakt de grootste broer het speentje van de grond en stopt het weer in het kleine mondje van zijn zusje. Hanna wil echter helemaal geen speen en spuugt hem weer uit.  Dààr begrijpt Jacco dus helemaal niets van;  een huilende baby wil immers altijd een speentje! Wanhopig roept hij:  ‘Mamma, Hanna wil geen speen!’ Vervolgens gaat de andere grote broer zich ermee bemoeien en roept:  ‘Mamma, Hanna zegt: ‘Ik wil mammamelk!’

Hanna boft maar met twee van zulke grote broers die haar zo goed lijken te begrijpen!

Maar wàt zegt Hanna nou eigenlijk?

Op internet kwam ik laatst een filmpje tegen met het verlossende antwoord; in  een uitzending van Oprah was een heuse babyfluisteraar te gast! Deze vrouw, Priscilla Dunstan,  kan aan de verschillende huiltjes van een baby horen wat een baby zegt!  Zo zijn er volgens haar vijf verschillende huiltjes die allemaal wat anders betekenen. Geanimeerd zat ik naar het filmpje te kijken. Verschillende baby’s kwamen ‘aan het woord’ en deze vrouw wist precies te vertellen wat de baby’s zeiden. Tegenover Oprah gaf zij van elk huiltje de vertaling: ‘Wanneer een baby ‘NEH’ zegt, heeft het honger.  Wanneer een baby moe is en wil slapen zegt het: ‘OWH’.  Soms voelt een baby zich gewoon ongemakkelijk en roept het: ‘HEH’.  Krampjes zijn te herkennen aan ‘EAIR’ en tenslotte  betekent ‘EH’: ‘Ik moet een boertje laten!’

Dan begint Hanna te huilen en wordt deze moeder dus meteen aan het werk gezet!  ‘Mmm,  eens even kijken welk huiltje het is…. Het is niet het huiltje van honger, die gaat namelijk zo: ’NEH’ Ben je misschien moe? Nee, ook niet. Last van een boertje misschien?’ Aandachtig ga ik alle vijf de huiltjes na, maar dit specifieke huiltje staat natuurlijk net niet in de ‘ huiltjes top 5’  van Priscilla Dunstan!.  Lachend zeg ik: ‘Nou Hanna, je moet toch maar eens goed luisteren naar het internetfilmpje, hier begrijp ik niets van!’  Dan geef ik haar maar een dikke knuffel en meteen houdt ze op met huilen. Vervolgens krijg ik de allergrootste glimlach die er bestaat. ‘Aha, je wilt gewoon aandacht!’

En dan blijkt maar weer dat mamma de beste babyfluisteraar is die er bestaat!

 

 

 

www.youtube.com/watch?v=PgkZf6jVdVg&feature=share

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.