Geen categorie

Checklist (13-06-2013)

Jacco komt over een half uur thuis uit school. Ik kijk naar onze woonkamer en denk: ‘Mmm, nou niet bepaald ‘Jaccoproof’. Overal liggen nog spullen die de aandacht van Jacco zullen trekken en die vervelend gedrag kunnen uitlokken. Tja, hij heeft een nacht gelogeerd zodat wij even rustig kunnen ‘ademhalen’.  We kunnen onze spullen gewoon laten liggen, zonder dat we ons druk hoeven te maken over ontspoord gedrag.

Snel werk ik mijn checklist af. Het speelgoed van Ruben gaat weer terug naar zijn kamer. Jacco gaat namelijk nogal wild om met het speelgoed van zijn broertje. Om te voorkomen dat het piratenschip van Playmobiel een vliegend schip zal worden, breng ik het maar veilig naar Rubens kamer.

Verder ruim ik wat gereedschap op dat Jaap heeft laten rondslingeren, wat stekkers, accu’s, opladers en verlengsnoeren. Deze hebben altijd al de interesse van Jacco gehad, hij stopt ze in elk stopcontact zonder het gevaar ervan in te zien.

Ik ga weer verder met mijn checklist. De kruimeldief leg ik op de bovenste plank in de keuken neer. Jacco heeft een enorme interesse voor dit apparaat. Hij pakt hem van de oplader, doet hem aan en gaat er nutteloos mee over de grond zuigen. Het veroorzaakt een enorme herrie waar wij gek van worden!

Daarna zorg ik dat de keukenmachine achter op het aanrecht staat, zodat Jacco er moeilijk bij kan. Ik haal voor de zekerheid de stekker uit het stopcontact en leg deze uit het zicht. Jacco loopt vaak naar keuken en doet dan zomaar de mixer aan. Hoogst irritant.

De sleutel van de meterkast ruim ik op, want Jacco ziet gelijk waar er sleutels liggen en eigent ze zichzelf meteen toe. Alle andere sleutels ruim ik ook meteen maar op, zodat ze uit het zicht zijn.

O ja, ik moet de lege glazen potjes van Hanna’s eten buiten bij het glas leggen. Vaak laat ik ze omgespoeld op het aanrecht staan, maar dát kan echt niet als Jacco thuis is. Deze glazen potjes trekken enorm zijn aandacht. Hij wil ze bewaren mét het deksel. Maar ik gooi het deksel vaak meteen weg, tot grote frustratie van Jacco. Om toch een deksel voor zijn potje te krijgen, pakt hij een nieuw potje eten uit de kast en haalt daar het deksel van af. Met een enorme glimlach op zijn gezicht zegt hij: ‘Kijk eens mamma, heb ik toch een deksel voor mijn potje. Slim van mij hé?’  Vervolgens ben ik dus verplicht om dat potje die dag aan Hanna te geven…

Ik kijk de kamer rond en heb mijn checklist helemaal afgewerkt. Nu nog even de tafel opruimen en thee zetten. Wanneer Jacco thuiskomt zit ik altijd klaar met een kopje thee en een koekje. Snel hang ik de pictogrammen op: jas ophangen, schoenen opruimen, naar de wc, handen wassen, thee met een koekje en daarna lekker televisie kijken.

Dan hoor ik het tuinhek open gaan. Jacco komt thuis. Hij rent naar binnen met een enorme glimlach op zijn gezicht. ‘Mamma, ik heb het heel leuk gehad op school!’ Van die glimlach word ik echt helemaal blij! Heerlijk om mijn kereltje weer thuis te hebben!

Wanneer ik vervolgens nog iets wil zeggen tegen de taxichauffeur, begint Jacco opeens oorverdovend hard te gillen. Ruben kan daar niet tegen en begint te huilen en Hanna zet het op een krijsen. Tegen dit  hoge en doordringende gegil van Jacco kan ik niets beginnen. Helaas heeft hij hierin alle macht in handen. Wanneer de taxichauffeur weggaat, keer ik mij tot een gillende Jacco en een huilende Ruben en Hanna. Boos worden helpt niet, er overheen proberen te schreeuwen om Jacco stil te krijgen heeft geen zin, dus met een ijzeren geduld probeer ik Jacco stil te krijgen.

Samen bespreken we de pictogrammen en lopen we naar de gang. Hij doet netjes zijn jas uit en gooit deze over de kapstok. Vervolgens vliegen zijn schoenen door de gang, maar even later ruimt hij ze toch op. Dan gaat hij naar de wc. Ik loop hem achterna en tot mijn grote frustratie heeft hij al het wc papier in de wc pot gestopt!

 

Volgende punt op mijn checklist: wc rol opruimen!

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.