Geen categorie

De tandarts (26-05-2013)

Vrijdagmiddag gingen we naar de tandarts. Jacco gaat al een aantal jaren mee en nu is het ook tijd dat Ruben mee gaat voor controle. Hij zal er toch aan moeten wennen! Een bezoek aan de tandarts is niet mijn favoriete bezigheid en daarin ben ik vast niet de enige! Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat Jacco en Ruben dit weten.

Jaap is toevallig wat eerder uit zijn werk gekomen en kan ook mooi mee. Daar zitten wij dan met ons vieren bij de tandarts. Ruben durft niet als eerste op de stoel te gaan zitten, Jacco neemt dit keer ook liever niet het voortouw, dus ben ik de klos. Zo relaxed mogelijk ga ik zitten en ik zwaai nog even geruststellend naar Ruben. Dan begint de tandartsassistent zijn werk. Jacco is nieuwsgierig en komt naast mij staan.

Het volgende gesprek voert zich letterlijk enkele centimeters boven mijn hoofd af:

Wat doe jij?’

‘Ik maak mamma’s tanden schoon’.

‘Wat is dat?’

‘Dat is een slangetje om al het water uit mamma’s mond op te zuigen, kijk maar.

Het is een soort stofzuiger.’

Jacco buigt zich nog dieper voorover. Hij hangt nu letterlijk bijna in mijn gezicht. Het is omdat ik een slangetje in mij mond heb en de assistente druk bezig is mijn tandsteen te verwijderen, dat ik mijn lach nog enigszins kan inhouden.

Vervolgens gaat hij met een ander apparaat controleren of alle tandsteen weg.

Het gesprek boven mijn hoofd gaat verder:

‘Wat doe je?’

‘Ik maak mamma’s tanden droog.’

‘Waarom? ‘

‘Dan kan ik zien of alle viezigheid weg is.’

‘Wat is viezigheid?’

‘Koekjes en snoepjes.‘

Jacco knikt ten teken dat hij het begrijpt.

‘Wat is dat?’

‘Dat is een tanden föhn, voel maar.’

De assistent laat Jacco voelen dat er warme lucht uit het slangetje komt.

Helaas ziet hij nog wat achtergebleven tandplak zitten en ze haalt dat met een haakje weg.

‘Wat doe je?’

Jacco zit weer met zijn neus bijna in mijn mond.

‘Ik haal nog wat viezigheid weg tussen mamma’s tanden.’

Ik zie een ‘grote blauwe vlek’ uitbundig knikken.

‘Wil je later ook tandarts worden?’

‘Mmmhmm.’

Eindelijk ben ik klaar. Gelukkig is het bij tandsteen gebleven en heb ik geen gaatjes…

Ik kijk naar Jacco  en ik besef dat ik nog nooit zoveel plezier gehad in de stoel van de tandarts!!!

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.