Geen categorie

Een verkeerd slaapritme (22-08-2013)

Jacco is de laatste maanden vroeg wakker. En vroeg is ook echt vroeg! Zijn ogen gaan om 5.00 uur wijd open, waarna hij klaarwakker uit bed stapt richting onze slaapkamer… ‘Ik ben kapitein Zwartbaard. Jullie wisten toch dat ik zou komen!’ Slaapdronken hijs ik mijzelf uit bed, mompel iets van: ‘Ja, maar ik had gehoopt dat je nog even weg zou blijven!’ Vervolgens hem steeds weer terug naar zijn bed. Helaas voor ons is deze piraat niet meer van plan te gaan slapen. Het geven van een extra pilletje melatonine helpt helaas niet…

Vlak voor de vakantie ben ik met Jacco maar naar de huisarts gegaan. Een doorverwijzing naar een slaapkliniek was geen optie vanwege zijn epilepsie. Ze vertelde dat de neurologen zich waarschijnlijk niet aan slaapmedicatie zouden wagen in combinatie met anti-epileptica. Wel raadde ze mij aan om melatonine pilletjes te gaan slikken, zodat mijn slaapritme zich zou aanpassen aan die van Jacco. Ik heb het geprobeerd, echt waar.  Maar dit werkt niet, ik ben echt een avondmens!

Doodmoe en verdrietig kon ik maar één oplossing bedenken: ’Jacco moet maar meer gaan logeren, want dit houden wij niet lang meer vol.’ Bij enkel de gedachte kreeg ik al meer energie! Maar tegelijkertijd voelde ik mij er ook schuldig over. Jacco kan er toch eigenlijk ook niets aan doen… Maar het vooruitzicht van een paar goede nachten is wel heel verleidelijk…

Ten einde raad heb ik onze neuroloog om advies gevraagd! Hij hoorde ons verhaal aan en zei: ’Het probleem is dat Jacco te vroeg naar bed gaat!’  Huh…? Alles wat ik verwacht had te horen, dit niet!  ‘Jacco stort om 19.00 uur in van de slaap, we kunnen hem echt niet langer wakker houden!’ Waarop hij bijna vaderlijk antwoordde: ’Jacco krijgt echt genoeg slaap. Hij slaapt zo’n 10 uur per nacht en wanneer hij om 19.00 in slaap valt, is hij inderdaad om 5.00 uur klaar wakker. Een pilletje melatonine helpt dan ook niet meer!’ Opnieuw was ik stil. Vol verbazing én herkenning luisterde ik naar zijn verhaal. ’Het probleem is dat zijn slaapritme anders ligt dan dat van jullie. Wanneer hij later naar bed zal gaan, dan zal hij op een gegeven moment later wakker worden, maar dit kost veel tijd. Met een rustige en vastbesloten stem verzekerde hij ons dat dit echt zal gebeuren.

Er viel een enorm zware last van mijn schouders af en met een vage glimlach verzuchtte ik: ’Oh, is dát het probleem!’

Meteen diezelfde avond hebben we ‘de koe bij de horens gepakt’. Maar dat viel niet mee. Jacco was zo moe dat hij tijdens het eten in slaap viel. Toen wij hem wakker probeerden te houden, zette hij het op een brullen. De moed zonk mij letterlijk in de schoenen. Chagrijnig dacht ik: ‘Heb ik de hele dag Jacco al om mij heen, moet ik hem nog een uur langer wakker houden ook!’

Snel maakte ik de balans op: ‘Maaike, heb je dan liever dat je elke ochtend om 5.00 uur wakker gemaakt wordt door Piet Piraat, Kapitein Zilvertand of welke piraat dan ook?‘

Dus vanaf vandaag zit ik elke avond voor de duizendste keer naar Piet Piraat te kijken, waarbij ik een slapende Jacco steeds maar weer wakker probeer te houden.

Schip Ahoy piraatjes!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.