Geen categorie

Jacco wil dominee worden.  (07-07-2014)

Jacco wil dominee worden. Een mooi beroep, het had immers slechter gekund. Een aantal randvoorwaarden heeft hij mee. Hij gelooft in God, dat is op zich wel handig als je dominee wilt worden. Verder vindt hij het erg leuk om naar de kerk te gaan, weer een pluspunt. Het is immers belangrijk om met plezier naar je toekomstige werkplek te gaan. Ook kan hij heel vroom bidden, als hij tenminste een goede bui heeft. Allemaal eigenschappen om een goede dominee te worden. Dat hij veel in herhaling valt, soms tot vervelends toe, ach dat hoeft geen reden te zijn om zijn droom te laten varen. Veel dominees hebben immers last van een steeds terugkerend stokpaardje. Nog een positieve bijkomstigheid is het gegeven dat ze bij ons in de kerk een groeiend tekort aan dominees hebben. Dus ook dat zit wel snor.

Er zijn echter wel een aantal zaken waar Jacco nog flink aan zal moeten werken. Ik denk hierbij aan kwaliteiten op het sociale vlak, zoals kunnen luisteren en je kunnen inleven in een ander. Maar hij heeft nog de tijd, hij is nog jong.

Ach, alle gekheid op een stokje, het predikant schap zal helaas niet voor Jacco weggelegd zijn evenals alle andere beroepen die al op zijn lijstje staan. Als je immers niet kunt lezen en schrijven wordt je toekomstperspectief wel heel erg klein. Ook heb je een bepaald IQ nodig die in ieder geval hoger is dan dat Jacco nu heeft. Maar ja, ieder mens mag toch dromen over zijn toekomst?

Ook op school zijn ze ook bezig met de toekomst van Jacco. Ze hebben een plan gemaakt waarin de verwachtte uitstroomrichting van Jacco staat beschreven. Dit kan het ‘hokje’ of ‘vakje’ zijn van dagbesteding tot vervolgonderwijs en alles wat daar tussen zit. Het klinkt misschien heel negatief, maar gelukkig staan de deuren tussen de hokjes en vakjes wagenwijd open mocht er onderweg iets veranderen in positief of negatief aspect.

Vooralsnog is Jacco in het hokje van de dagbesteding geplaatst. Dat was flink slikken en ik heb er heel wat tranen om gelaten. Ik had het immers zo anders gewild en verwacht.

Natuurlijk weet ik dat Jacco geen hoogvlieger zal worden, zelfs geen laagvlieger. Hij blijft met beide benen op de grond, veilig onder moeders vleugels. Wel zullen we op een gegeven moment zorgvuldig een verlengstuk moeten zoeken van deze veilige vleugels, zodat ook hij zijn afgeschermde ‘wijde wereld’ in kan gaan.

Maar tot die tijd vind ik het wel een prettig idee dat Jacco later dominee wil worden. Wanneer ik hem na kerktijd even uit het oog verlies, weet ik in ieder geval waar ik hem moet zoeken.

Juist: op de preekstoel!

 

Prietpraat:

Jacco geeft het werkje dat hij tijdens de kindernevendienst altijd maakt aan de dominee.

Maar nu zegt hij opeens: ‘Mamma, Jacco wil zijn werkje niet meer aan de dominee geven hoor.’

Ik: ‘Waarom niet?’

Jacco: ‘Dan ben ik het kwijt en Jacco wil het zelf houden.’

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.