Geen categorie

Big Brother huis (18-11-2015)

 Jacco is nu twee weken in de observatiekliniek voor kinderen en tieners met epilepsie.  Elke avond bel ik met de kliniek om te vragen hoe het die dag is gegaan. Vooral de eerste dagen had Jacco het erg moeilijk, maar zo langzamerhand begint hij zijn plekje daar te vinden. Ook de verpleegkundigen leren hem kennen met al zijn boevenstreken, maar gelukkig zien zij ook zijn lieve en grappige kanten.

Ook probeer ik elke dag naar school te bellen om te horen hoe Jacco het doet in de klas. Ik wil toch wel graag weten of hij vriendjes heeft, of hij zich een beetje gedraagt of juist de grenzen op zoekt. Ook wil ik graag weten wat ze doen in de klas. Gelukkig heb ik het weekprogramma gekregen en kan ik elke dag even kijken wat er op het programma staat. Maar het voelt anders….

Jacco gaat letterlijk en figuurlijk steeds verder onder ‘moeders beschermende vleugels’ vandaan. Het is iets wat ik niet wil, maar het gebeurt toch. Ik wil hem het liefste heel dicht bij mij houden en voor hem zorgen, maar ik moet de zorg voor hem steeds meer uit handen geven. Dat doet zeer, hij is tenslotte nog maar tien jaar en heeft zijn vader en moeder nog zo hard nodig.

Maar hij is in de kliniek en op deze school wel op de juiste plek. Ze zorgen goed voor hem en beiden zijn gespecialiseerd in alle vormen van epilepsie.. Overal hangen camera’s om geen enkele epileptische aanval te hoeven missen. In feite is het een ‘Big Brother huis’ voor kinderen met epilepsie! De beelden van epileptische aanvallen worden meteen doorgestuurd naar de neuroloog ter beoordeling. Dit korte lijntje met de neuroloog voelt heel vertrouwd.

Ook op school zijn ze gespecialiseerd in de gevolgen van epilepsie op leervermogen, concentratie en geheugen. Daarnaast zijn ze gewend om met moeilijk verstaanbaar gedrag om te gaan, want dat is waar iedereen die met Jacco werkt vooral tegen aan loopt.

Met mijn verstand weet ik dat Jacco op de juiste plek is, maar ik heb hem toch het liefst weer terug onder ‘moeders vleugels’. Gelukkig is de observatieperiode over een aantal weken afgerond en komt hij weer naar huis. Maar ik zal er toch voorzichtig aan moeten wennen dat Jacco zijn vleugels eerder zal moeten uitslaan en ik hem in de nabije toekomst toch zal moeten laten gaan…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.